BLOG: Een jurycursus, iets voor mij? Ja zeker!

Daar zat ze dan; met strakke haartjes in een turnpakje tussen de andere meisjes die ook mochten proefturnen. Kijken of de selectie geschikt voor hen zou kunnen zijn. Ze vond gymmen altijd al leuk, bij meester Rien, daar kon je je energie kwijt, lekker bewegen en gek doen. Hij dacht dat ze turnen ook leuk zou vinden en zo kwam ze daar terecht. Na de zomervakantie startte ze in de pre-instap van de B-onderbouw. In het Longa-informatieboekje las ik dat ‘pre-instap’ en ‘onderbouw’ te maken hebben met leeftijd en dat ‘B’ te maken heeft met het turnniveau. Maar verder weet ik nog erg weinig. Zo denk ik bijvoorbeeld dat een spagaat of split belangrijk zijn, maar ik ontdek later dat dat de eerste jaren nog helemaal niet geturnd hoeft te worden bij wedstrijden. Hoe zit dat, wat doen de meisjes dan wel en waarom zie ik ze steeds allemaal hetzelfde doen?

Antwoorden op die vragen en nog veel meer ontdek ik wanneer ik een jurycursus volg. Ik heb me daarvoor aangemeld omdat ook Longa, net als alle andere sportverenigingen, grotendeels op vrijwilligers draait. Als we alles veilig en goed georganiseerd willen houden voor onze kinderen, dan is het belangrijk dat we als ouders iets van onze tijd geven om aan de club bij te dragen. Longa mag trouwens als club alleen meedoen aan de wedstrijden als we zelf ook juryleden en andere vrijwilligers leveren op de wedstrijddagen. Dus naast alle tijd die gaat zit in bv. de bestuursfuncties en de hulp bij het opbouwen van de zaal, zijn ook juryleden hard nodig.

Jurylid zijn is niet alleen belangrijk voor de club, maar het is vooral ook leuk ook voor jezelf en je dochter! Door de jurycursus leerde ik het puntensysteem te begrijpen, snapte ik beter wát er wordt geoefend. Het gaat niet alleen om hóe een meisje turnt (je denkt dat het er vooral mooi moet uitzien) maar ook om wát zij turnt en in welke volgorde. Het eerste wordt geuit in een de E-score en het tweede in een D-score. De turnonderdelen zijn voor één turnniveau in de basis hetzelfde, maar soms turnt een meisje toch nèt iets anders dan degene die ervoor/erna komt en dat leidt tot verschillen tussen de scores. Je kunt bijvoorbeeld extra plusjes verdienen in de score (en minnetjes bestaan ook). Door de cursus kreeg ik steeds beter in de gaten wat belangrijk is en wat niet. Als een meisje tijdens en wedstrijd een onderdeel weglaat (omdat ze het bijvoorbeeld vergeet), dan kost dat veel punten. Ook een val of de hulp van de trainster (voorzeggen) levert aftrek op. Je kunt je dan beter een keer laten voorzeggen dan dat je een onderdeel helemaal weglaat.

De cursus bestond uit 3 lesavonden van een ervaren turnexpert. Op de site van de KNGU kun je zien waar en wanneer de cursussen zijn. Ik vond de 3 avonden erg fijn omdat je met elkaar de hoofdlijnen doorneemt en dan heb je al een soort samenvatting. Ook is er aandacht voor het symboolschrift dat gebruikt wordt in turnen. Tussen de avonden door doe je zelfstudie (online) en na de 3 lessen bepaal je zelf wanneer je examen doet (thuis, ook online). Je weet na die toets meteen of je het hebt gehaald of niet. Het juryniveau waarmee je start heet TD1. Daarmee kun je meisjes op het turnniveau D3 en D2 jureren. Dat zijn bij Longa de C- en B-selectie. Juryleden van Longa jureren minimaal 3x per jaar. Je kunt ook vrijwillige extra wedstrijden doen om het goed onder de knie te krijgen. Het zijn intensieve maar leuke dagen en je krijgt altijd een leuk bedankje.

Dus…wil je je ook inzetten voor de club, wil je snappen wat een jurylid nou precies voor vreemde tekens opschrijft én vind je het leuk om meer te weten over wat je dochter aan het doen is, word dan jurylid, van harte aanbevolen!

Spread the love